<<< Terug naar Begrazing

 

Ecologische paardenweiden

Update 31-07-2007

 

 

Inleiding
Al duizenden jaren worden paarden door de mens gebuikt. Rond 1500 voor Christus is het paard gedomesticeerd. In een groot deel van de wereld en wordt het dier gebuikt als rij- of trekdier, voor het vlees, de melk en de huid. In Nederland word het paard gehouden als hobbydier: paardrijden, trekdier of zelfs als knuffeldier. Het paard is van nature een kuddedier, dat heeft zijn consequenties.

Natuurlijk paarden houden
Om een paard op een natuurlijke manier te houden, is weidegang noodzakelijk. Een paard kan in een ecologische weide natuurlijk gedrag vertonen. Hierbij is het van belang dat het paard met soortgenoten wordt gehouden zodat het paard sociale contacten kan aangaan zoals spelen, vechten, paren en ‘groomen’. Dit is zeer belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling van het paard.

De ecologische weide
Onder een ecologische weide verstaan wij een weide waarin een grote verscheidenheid aan flora en fauna voorkomt en waarin niet wordt gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen en er sprake is van een natuurlijke kringloop. In een ecologische paardenweide komen natuurlijke en speelse elementen voor die bijdragen aan een vergroting van het welzijn van paarden.

Elementen die in de ecologische paardenweide kunnen voorkomen:
- Een poel
- Een zandspeelplek
- Struweelvorming
- Solitaire of groepen bomen
- Reliëf
- Een eiwitarm grasland met een grote verscheidenheid aan bloemen en kruiden

De meerwaarde van een ecologische weide
De ecologische weide beoogt een weerspiegeling te zijn van de natuurlijke leefomgeving. Hierdoor voelen de dieren zich op hun gemak en kunnen hun natuurlijk gedrag vertonen.

Aanleg ecologische paardenweide
Bij de aanleg van een natuurlijke weide wordt eerst de bodem beoordeeld. Wellicht kan voedselarme grond naar boven worden gebracht waardoor begroeiing minder snel groeit. Zeldzame en aantrekkelijk bloeiende kruiden en grassen komen dan vanzelf terug, maar kunnen ook worden ingezaaid. Welke dit zijn is grondsoortafhankelijk. Door gevarieerd te ontgraven, ontstaat reliëf en komen verschillende grondsoorten boven te liggen. Dit kan bijdragen aan een diversiteit van flora en hierdoor ook van de fauna.

Een poel voorziet paarden van drinkwater en een plek om te spelen. Door de oever geleidelijk af te laten lopen, kunnen paarden eenvoudig bij het water en wordt de poel aantrekkelijk voor andere dieren zoals kikkers, salamanders en vogels.

Paarden rollen graag in het zand. De volgende stap is dan ook het creëren van een zandrolplek.
Bomen en struiken horen er altijd bij, maar dan het liefst zo dat zij beschutting bieden bij wind, regen en zon. Een vogelhaag geeft vogels een broedplaats, schuilmogelijkheid en voedsel.
De afrastering moet stevig en veilig zijn. We komen veel afrasteringen tegen die, ondanks hun functionaliteit, niet mooi zijn. Er zijn alternatieven die ook mooi zijn en met een landschappelijke uitstraling.


Ervaring
Ecoplan heeft ruime ervaring met het inrichten van zowel natuurterreinen, als privétuinen en parken. Daarnaast heeft Ecoplan veel kennis op het gebied van grote grazers zoals paarden en runderen. Wij kunnen u voorzien van een gedegen advies en kunt u bij ons terecht voor informatie, ontwerp en ook de uitvoering.